Com evitar que els virus online acabin amb el teu disseny web

Et donem tota la informació per garantir la teva seguretat a Internet

És important que la teva pàgina web sigui atractiva a la vista. Que els clients se sentin com a casa és fonamental, però que sigui segura és imprescindible! Com ho és dormir tranquils a les nits! Per treure’t de sobre aquest mal de cap, no et perdis aquests quatre apunts:

Les 3 infeccions més comunes:

 • 1:
  Spam: La pàgina web infectada envia correu brossa de manera massiva des del teu domini i en nom teu.

  Conseqüència: la IP del teu web i del correu entrarà a llistes negres (Blacklists), la policia d’internet. Quan un servidor rep un correu des d’una IP que està en una llista negra rebutja el correu a l’instant.

Seguretat web - Virus Online
 • 2:
  Web zombi: Les webs queden infectades de manera transparent, és a dir, no afecta la usabilitat de la web però, de tant en tant, utilitzen el teu servidor web per atacar a d’altres pàgines web.

  També es pot donar el cas que infectin les webs per fer mineria de criptomonedes. Per generar aquestes divises digitals (la primera i més coneguda és el Bitcoin) es necessiten càlculs matemàtics molt complexes (hash puzzle) que, a mesura que es van resolent, generen un codi que passa a ser una porció de moneda. Els que provoquen la infecció fan que tots els servidors infectats treballin conjuntament per augmentar la potència de càlcul i, per tant, obtenir més monedes.

  Conseqüència: els altres servidors bloquejaran la teva IP de servidor i si això ho fa una empresa gran de hosting, com ara Google o Microsoft, que gestionen molts dominis, pot ser que els teus correus no arribin a algun dels teus clients.

  La mineria de criptomonedes repercuteix en el nostre web consumint recursos del servidor i alenteix, considerablement , la carrega de la web, l'enviament de mails, etc.

Seguretat web - Virus Online
 • 3:
  Robatori i modificació de base de dades: Aquest és un atac més complex, però no per això deixem d’estar-hi exposats. Si tens una base de dades de clients o usuaris registrats, així com una botiga virtual amb tot l’historial de comandes, podrien arribar a robar-te totes aquestes dades.

  Conseqüència: a més del valor que pugui tenir aquesta base de dades, estaràs infringint la LOPD (Llei de Protecció de Dades), ja que, sense voler, estaràs facilitant dades a tercers i el més probable és que l’ús que en facin no sigui lícit.

Seguretat web - Virus Online

Per què passa?

Actualment s’utilitzen els sistemes de gestió de continguts (CMS) com ara Wordpress, Prestashop, Opencart o Joomla perquè són eines molt potents i gratuïtes.

Això és perquè són eines open source, és a dir, que tothom pot col·laborar-hi per millorar-les públicament. Això és un gran avantatge però tenen un “però”: s’han d’actualitzar constantment.

Virus online - Open source

Foto: PollyDot

A la natura podem trobar multitud de símils de l'open source, però un dels més coneguts son els ruscs d'abelles, on totes col·laboren per millorar-lo.

Amb cada nova versió es publiquen els errors de programació (bugs) de les anteriors versions. No actualitzar-les fa vulnerables les pàgines web i es poden infectar. Hem d’estar alerta de les possibles actualitzacions del sistema i dels plugin i saber-los aplicar.

Pels que no domineu l’argot, un plug-in és una aplicació que es relaciona amb una altra per afegir-li una funció nova, normalment, molt específica. Si no s'actualitzen bé els plug-in, es pot donar un mal funcionament i/o que es trenqui el disseny de la web.

La solució

La millor solució és la prevenció, és a dir, realitzar un manteniment web que permeti aplicar totes les actualitzacions de manera segura i, per evitar mals majors, realitzar les còpies de seguretat oportunes. Un bon manteniment és la clau per esquivar infeccions i mal de caps no desitjats i totalment evitables.

Els plugins que milloraran la seguretat a la teva pàgina web

Virus online - Seguretat natura

Foto: TheDigitalArtist

Els ocells protegeixen les seves futures cries amb el seu propi cos, els dediquen temps incubant-les i estan alerta de qualsevol possible amenaça. La natura sap que tot el que és susceptible a ser malmès se n’ha de garantir la seva seguretat.

Així és com podràs descansar tranquil… Bona nit!

Whatsapp
Si ens vols conèixer millor,
contacta'ns. I si t'agrada, segueix-nos!